MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 27 november 2008

Stekt pilgrimsmussla med citrussorbé

Stekt pilgrimsmussla med
citrussorbé och en kräftsås
***
Receptet för 2 personer
***
Ingredienser:
4 st pilgrimsmusslor, 2 st/person
Saften av 1 citron
½ tsk rivet citronskal
1 tsk finhackad dill
Salt och Peppar
½ tsk socker
½ dl kräftfond
1 dl grädde
1 st äggvita
***
1: Vispa äggvitan till hårt skumm i en skål, tillsätt sockret, det
rivna citronskalet och citronsaften under omrörning. Lägg
skålen i frysen och rör om nu som då, låt stå i frysen i ca 3-4
timmar. Då skall sorben likna vit snö och vara fast i sin
konsistens, den får inte mera vara rinnande och det skall gå att
forma bollar av massan med en sked.

2: Stek pilgrimsmusslorna i en het stekpanna som allra
hastigaste. Tillsätt därefter kräftfonden, den hackade dillen och
grädden, låt koka ihop, salta och peppra samt smaka av och
servera genast tillsammans med en boll av citrussorben.

Bon apetite

Inga kommentarer: