MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 22 november 2008

Smörstekt kyckling på vinbärsbädd

Smörstekt kyckling på vinbärsbädd
Blomkålspure, spröda sparrisknoppar och
ett batatflarn
***
Receptet för 2 personer.
***
Ingredienser
1 st kyckling bröstfile ca 100-150 gr
Några sparrisknoppar
1 st liten batatpotatis
½ blomkålshuvud
½ dl svartvinbärsgele
1 dl rödvin
Färsk timjan
En vitlöksklyfta
Salt och peppar
Smör till stekning och pure
2 msk tjock grädde eller creme frech
***
1: Putsa och torka av kycklingfilebiten med hushållspapper.
Gnid in den med vitlök, salt och peppar.

2.Stek den i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Lägg
den i folie och låt den efterstekas i ugnen på 180 grader i
ca 12 minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader för
varmhållning.

3: Koka blomkålen mjuk i lite vatten, sila vätskan bort och
sätt blomkålen tillsammans med en liten klick smör och 2 msk
tjock grädde i en mixer, kör till en jämn och fin smet, salta och
peppra samt smaka av. Sätt till sidan att vila och fortsätt med
nästa moment.

4: Skala bataten och använd endast en del av den, resten sparar
du i kylskåpet. Skär ut några stycken batatchips som du skall
använda i rätten.

5: Koka ihop rödvinet och svartvinbärsgelen till lagom tjocklek.

6: Värm stekpannan och tillsätt en klick smör, lägg i batatchipsen
och låt dem brynas en stund, tillsätt därefter sparrisknopparna
och rör försiktig om, låt dem fräsas i några sekunder varpå det tas
av värmen.

7: Tag kycklingfilen ur folien, skiva den i portionsbitar, lagom för
två personer, montera svartvinbärssåsen på tallrikar, lyft kyckling
över och på den en klick blomkålspure. Anrätta sparrisknoppar
och ett batatchips runt om, avsluta med en färsk timjankvist.
( se bild ovan).
***
2003 Amarone Della Valpolicella Classico
Valpolicella, Veneto, Italien.
***
Bon apetité


Inga kommentarer: