Blomkålspure, spröda sparrisknoppar och
ett batatflarn
***
Receptet för 2 personer.
***
Ingredienser
1 st kyckling bröstfile ca 100-150 gr
Några sparrisknoppar
1 st liten batatpotatis
½ blomkålshuvud
½ dl svartvinbärsgele
1 dl rödvin
Färsk timjan
En vitlöksklyfta
Salt och peppar
Smör till stekning och pure
2 msk tjock grädde eller creme frech
***
1: Putsa och torka av kycklingfilebiten med hushållspapper.
Gnid in den med vitlök, salt och peppar.
2.Stek den i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Lägg
den i folie och låt den efterstekas i ugnen på 180 grader i
ca 12 minuter. Sänk därefter värmen till 100 grader för
varmhållning.
3: Koka blomkålen mjuk i lite vatten, sila vätskan bort och
sätt blomkålen tillsammans med en liten klick smör och 2 msk
tjock grädde i en mixer, kör till en jämn och fin smet, salta och
peppra samt smaka av. Sätt till sidan att vila och fortsätt med
nästa moment.
4: Skala bataten och använd endast en del av den, resten sparar
du i kylskåpet. Skär ut några stycken batatchips som du skall
använda i rätten.
5: Koka ihop rödvinet och svartvinbärsgelen till lagom tjocklek.
6: Värm stekpannan och tillsätt en klick smör, lägg i batatchipsen
och låt dem brynas en stund, tillsätt därefter sparrisknopparna
och rör försiktig om, låt dem fräsas i några sekunder varpå det tas
av värmen.
7: Tag kycklingfilen ur folien, skiva den i portionsbitar, lagom för
två personer, montera svartvinbärssåsen på tallrikar, lyft kyckling
över och på den en klick blomkålspure. Anrätta sparrisknoppar
och ett batatchips runt om, avsluta med en färsk timjankvist.
och ett batatchips runt om, avsluta med en färsk timjankvist.
( se bild ovan).
***
2003 Amarone Della Valpolicella Classico
Valpolicella, Veneto, Italien.
***
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar