MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 24 januari 2009

Vintertankar

Den föregående rätten är ett välkommet tillskott i det kalla
vinterrusket,en rätt som andas värme och entusiasm, inte
heller så väldigt svår att utföra om man bara tillåter sig lite
tålamod och koncentration. Vintern som annars är så kall
och mörk behöver ju på alla vis uppmuntras genom en väl
tillrättalagd måltid, dessutom med den föresatsen att alla det
värmande och sommaren påminnande minnena för en liten
stund väcks till liv, om så bara för att tillfredställa oss en liten
stund. Ta tillfället i akt och njut av vintermörkret med en
värmande måltid, i både bildligt som fysiskt närvarande
tillstånd, det gör tillvaron än mera värdefull.

Bon apetit.

Inga kommentarer: