MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 31 januari 2009

Stekta jätteräkor och pilgrimsmussla i skummad gräddsås

Stekta jätteräkor och pilgrimsmussla
med skummad gräddsås

Receptet för 2 personer.
Ingredienser:

4 st jätteräkor med skal
2 st pilgrimsmusslor
1 msk pinjekärnor
1 msk finskuren purjolök
2 st gurkkolvar
1 dl grädde
Salt och peppar
1msk citronsaft

1: Skala jätterkorna, men lämna den sista biten av skalet på
stjärtändan kvar. Skvätta citronsaften över och låt marineras
en liten stund. Övergå till moment 2.

2: Tag fram en gurka och skär ut 2 stycken 1 cm tjocka kolvar.
Gröp ur dem fruktköttet på så vis att varje pilgrimsmussla
passar in i gurk-kolvens centrum. Då bör du ha en pilgrimsmussla
som omgärdas av en gurkka i form av en kolv. Salta och peppra
ytan på bägge sidor. Låt stå och vila till nästa moment.

3: Stek jätteräkorna och pilgrimsmusslorna inbäddade i gurkan en
kort stund i stekpannan, tillsätt pinjekärnorna och lite salt samt till
sist den finskurna purjolöken, tag av värmen och sätt upp på
tallrikar.

4: koka upp grädden till kokpungten, salta och peppra och vispa
den tills den bildar ett hårt och fast skumm på ytan, detta skall du
använda dig av till såsen över musslan inbäddad i gurkkan. Smaka
av och servera.

Bon Apetit

Inga kommentarer: