Stiltonost, Auraost och Camembert
varierade med sockerknäcke, pepparkakstryffel
och citronsirap
***
Vinförslag
Amarone Classico 1997
Amarone Classico 1997
Sockerknäcke
1 dl grädde
½ dl socker
2 msk valnötskärnor
½ tsk kakao
Allt kokas till en knäckaktig konsistens och är
ett tilltugg som hör hemma med blåmöggelosten
på samma vis som pepparkakstryffeln gör det.
Pepparkakstryffel
1 dl smulade pepparkakor
25 gr smör
1 msk tryffelolja
1 msk grädde
Lägg allting i en kastrull och låt det värmas upp
samtidigt som du rör om så att pepparkakan "smälter"
ihop med resten, tag av värmen och låt svalna. Detta är
också en förlaga till den Italienska ostkakans botten,
tiramisukakan " mascarponetti"
Citronsirap
Saften av 3 st apelsiner
2 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 msk timjan, allra helst färsk sådan
1 dl socker
Allting kokas på hög värme till sirapskonsistens,
bästa resultatet får man i en tjockbottnad kastrull och
några droppare olja i mot slutet gör att inte sirapen
kristalliserar sig, dvs: blir till glasmassa. Citronsirapen
är camemberens resesällskap och passar också väldigt
bra ihop med tex: Bondosten eller grynosten.
Bon apetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar