MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 18 januari 2009

Tre ostar med tre tillbehör


Stiltonost, Auraost och Camembert
varierade med sockerknäcke, pepparkakstryffel
och citronsirap
***

Vinförslag
Amarone Classico 1997




Sockerknäcke

1 dl grädde
½ dl socker
2 msk valnötskärnor
½ tsk kakao
Allt kokas till en knäckaktig konsistens och är
ett tilltugg som hör hemma med blåmöggelosten
på samma vis som pepparkakstryffeln gör det.

Pepparkakstryffel

1 dl smulade pepparkakor
25 gr smör
1 msk tryffelolja
1 msk grädde
Lägg allting i en kastrull och låt det värmas upp
samtidigt som du rör om så att pepparkakan "smälter"
ihop med resten, tag av värmen och låt svalna. Detta är
också en förlaga till den Italienska ostkakans botten,
tiramisukakan " mascarponetti"

Citronsirap

Saften av 3 st apelsiner
2 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 msk timjan, allra helst färsk sådan
1 dl socker
Allting kokas på hög värme till sirapskonsistens,
bästa resultatet får man i en tjockbottnad kastrull och
några droppare olja i mot slutet gör att inte sirapen
kristalliserar sig, dvs: blir till glasmassa. Citronsirapen
är camemberens resesällskap och passar också väldigt
bra ihop med tex: Bondosten eller grynosten.

Bon apetit

Inga kommentarer: