lördag 21 februari 2009

Adel, ädel, frukt.


Äpplet har genom historien betraktats som den förnämsta och
delikataste av frukter. Det finns också med i historien, allt ifrån
bibelns berättelse om Eva som åt av äpplet till Newton som satt
under sitt äppelträd när han upptäckte tyngdlagen, och till
ordspråket att äpplet faller inte långt ifrån trädet. Så äpplet har
i högsta grad bidragit till en gastronomisk njutning, även om det
hade en sekundär roll i dessa handlingar var det en konsekvens
och förutsättning för det som skulle ske.

I Sverge har äpplet funnits i 6000 år och haft en mycket hög
status. I de gamla landskapslagarna stipulerades fängelse för
den som stal frukten eller skadade fruktträden.
Varje år faller
1000- tals ton äpplen till marken och ruttnar bort. Mängden
fallfrukt är lika stort som det Nordiska klimatet har sorter, vi
kan nämligen stoltsera med över ett tusental av olika äpple-
sorter i hela norden.Tyvärr är det så att Gamla recept och
förädlingsmetoder utan kemiska tillsatser glöms bort.
I butikerna finns “Röda”, “Gröna” och ibland “Gula äpplen”.
De har ofta plockats besprutade och långt innan de uppnått full
mognad för att sedan fraktas över halva världen. De smakar
därför mindre, har tjockare skal och innehåller mindre närings-
ämnen. Vi behöver en hyllning till den här goda och historiska
frukten, en hyllning som i all sin enkelhet sköljer ren gommen
och förbereder dig för nästa goda upplevelse. En rätt som om
den må klassifiseras skulle hamna i ett fack mellan, dryck och
soppa, Varmrätt och efterrätt, helt enkelt en Smoothie.

Äpple och rukkola smoothie

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st skalade och urkärnade äpplen, valfri sort.
Saften av en apelsin
2 dl vanilj yoghurt
handfull rukkola, (1 dl)
2 msk konjak
1 msk socker


Kör allting i mixern tills det blivit en slet och fin massa, lite grön-
skimrande och tjockflytande. Häll över i höga glas och servera
omedelbart. Vill du göra den ännu mera exklusiv och tjockare
kan du byta ut apelsinsaften till vaniljglass, då blir den ännu mer
koncentrerad i sin vaniljesmak och mera trögflytande. Den här
"mellanrätten" passar utmärkt att serveras efter en stark varm-
rätt som tex, pepparbiff, som en smaksrensare och munsköljare
inför efterrätten som gott kan vara en chokladmarkis eller fondant.


Bon apetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen