MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 10 februari 2009

Chokladtryffel med konjaksfikon


Chokladtryffel med konjaksfikon
valnötskaramell och vaniljeglass

Receptet beräknat för 4 personer
Ingredienser:

4 st färska fikon
1 dl valnötter
180 gr blockchoklad
½ dl grädde till chokladtryffeln
+ ½ dl grädde till valnötskaramellen
3 msk konjak
1 dl socker
2 msk contraeu likör
4 st vaniljglass bollar
Lite kakaopulver
Smör

1: Börja med att smälta blockchokladen i vattenbad, då den
har smält tillsätter du 1 msk socker tillsammans med 2 msk
contraeu och grädden, rör om till en jämn konsistens. Vill man
kan man tillsätta mera socker om man tycker att det inte är
tillräckligt söt.

2: Häll blandningen i en form som du täckt med plastfolie.
På så vis kan du senare få lös hela massan ur formen.
Ställ chokladtryffeln i kylen för ett par timmar, bästa
resultatet får du om du gör detta dagen före.

3: När chokladtryffelmassan har stelnat, skall du lossa den
ur formen, ta bort plastfolien. Skär upp chokladtryffeln i
lagom stora bitar och doppa dem i kakaopulvret, de är nu
färdiga att anrättas på tallriken.

4: Lägg fikonen i en ugnsform, snitta ett kryss i toppen på
varje fikon, lägg en liten klick smör över och strö lite socker
över toppen, häll över konjaken i formen. Ställ i ugnen på 195
grader i 18-20 minuter, ös nu som då.

5: Under tiden fikonen är i ugnen, lagar du valnötskaramellen
på följande sätt, den resternade mängden socker ca 1 dl lägger
du i en tjockbottnad kastrull tillsammans med det hela val-
nötterna och grädden, låter allting koka kraftigt i någon minut
så att det blir en kinuskiaktig konsistens, dvs, lite tjockare än
sirap, då är den färdig och skall tas av värmen och kylas ner.
Avkylningen görs för att inte kokningen skall fortsätta, då vi
vet att socker blir väldigt hett och efterkokar om det inte kyls
ned.

6: Montera nu upp allting på tallrikar och avsluta med en
vaniljeglasskula.


Vinförslag:

Recioto Della Valpolicella 2006
Casotto Del Merlo classico, Guiseppe Campagnola, Italien


Bon Apetit

3 kommentarer:

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Chokladtryffel är alltid gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Chokladtryffel recept

Christian Tikkanen sa...

Tack för det du, jo du chokladtryffel är verkligen gott och när man dessutom kombinerar ett gott dessertvin, rött, av typen "recioto" italiensk della valpolicello vin
med den här desserten så blir måltidsupplevelsen total. Chokladtryffel receptet har jag Svenska Kocklandslaget och deras Chokolatier att tacka för, ett recept med mycket prestige i men framförallt himla gott. Kramar tillbaka.

donna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.