MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 14 februari 2009

Bottniska vikens silver, den klassiska strömmingen.


Stekta strömmingsflundror och pikantsås
kokt potatis och morot



En av det allra klassiskaste rätter man kan bedöma som
husmanskost och också ett av det allra enklaste och godaste.
En upplevelse i vad havet kan frambringa i form av ett
glittrande skimmer på näthinnan och en oförglömlig minnes-
bild av varm och skön sommar, strömmingen hör sommaren
till. Att man sedan kan njuta av den på alla andra tider av året
också är bara en fördel och en bekräftan på att den uppskattas.

Panerad i mjöl och med färsk dill emellan strömmingsfileérna
stekt i rikligt med smör, kokt potatis, några morötter och en
härligt mjuk och len ihoprörd röra av finhackat äpple, lök,
pepparrot, salt och crem frech kan inte göra dagen bättre. I
all sin enkelhet en furstlig middag och en budbärare som
påminner oss om den annalkande sommaren i vinterkylan.


"Även om man har råd att äta gåslever varje dag så
kan man inte. Man skulle tröttna till antipati. Men si,
strömming kan man äta varje dag och ändå älska det
lika mycket." ( Ur Tore Wretmans kokbok Om den ärbara
vällusten ).


2 kommentarer:

Anonym sa...

Om dom hade förstånd att höja strömmingspriset till 34.90e/kg så vore detta en gourmet-rätt i lyxklass!

Den perfekta kryddningen uppnås enkelt av ett streck tubkaviar mellan fileerna, innan den obligatoriska dillen läggs till. Så gör åtminstone denna fiskälskande glada amatör inom stekpanneswingandets ädla konst. ;) //Pärlan

Christian Tikkanen sa...

Hej och välkomna till min sida, vad trevligt att ni hittat hit. Förresten så är inte tubkaviaren alls något dåligt alternativ om man tycker om den, då blir även den till en gastronomisk upplevelse, allting är så beroende av vad man gör utav situationen. Fortsätt att svinga pannan och hör av er. Hälsningar från kocken själv: Christian