Stekta strömmingsflundror och pikantsås
kokt potatis och morot
En av det allra klassiskaste rätter man kan bedöma som
husmanskost och också ett av det allra enklaste och godaste.
En upplevelse i vad havet kan frambringa i form av ett
glittrande skimmer på näthinnan och en oförglömlig minnes-
bild av varm och skön sommar, strömmingen hör sommaren
till. Att man sedan kan njuta av den på alla andra tider av året
också är bara en fördel och en bekräftan på att den uppskattas.
Panerad i mjöl och med färsk dill emellan strömmingsfileérna
stekt i rikligt med smör, kokt potatis, några morötter och en
härligt mjuk och len ihoprörd röra av finhackat äpple, lök,
pepparrot, salt och crem frech kan inte göra dagen bättre. I
all sin enkelhet en furstlig middag och en budbärare som
påminner oss om den annalkande sommaren i vinterkylan.
"Även om man har råd att äta gåslever varje dag så
kan man inte. Man skulle tröttna till antipati. Men si,
strömming kan man äta varje dag och ändå älska det
lika mycket." ( Ur Tore Wretmans kokbok Om den ärbara
vällusten ).
En upplevelse i vad havet kan frambringa i form av ett
glittrande skimmer på näthinnan och en oförglömlig minnes-
bild av varm och skön sommar, strömmingen hör sommaren
till. Att man sedan kan njuta av den på alla andra tider av året
också är bara en fördel och en bekräftan på att den uppskattas.
Panerad i mjöl och med färsk dill emellan strömmingsfileérna
stekt i rikligt med smör, kokt potatis, några morötter och en
härligt mjuk och len ihoprörd röra av finhackat äpple, lök,
pepparrot, salt och crem frech kan inte göra dagen bättre. I
all sin enkelhet en furstlig middag och en budbärare som
påminner oss om den annalkande sommaren i vinterkylan.
"Även om man har råd att äta gåslever varje dag så
kan man inte. Man skulle tröttna till antipati. Men si,
strömming kan man äta varje dag och ändå älska det
lika mycket." ( Ur Tore Wretmans kokbok Om den ärbara
vällusten ).
2 kommentarer:
Om dom hade förstånd att höja strömmingspriset till 34.90e/kg så vore detta en gourmet-rätt i lyxklass!
Den perfekta kryddningen uppnås enkelt av ett streck tubkaviar mellan fileerna, innan den obligatoriska dillen läggs till. Så gör åtminstone denna fiskälskande glada amatör inom stekpanneswingandets ädla konst. ;) //Pärlan
Hej och välkomna till min sida, vad trevligt att ni hittat hit. Förresten så är inte tubkaviaren alls något dåligt alternativ om man tycker om den, då blir även den till en gastronomisk upplevelse, allting är så beroende av vad man gör utav situationen. Fortsätt att svinga pannan och hör av er. Hälsningar från kocken själv: Christian
Skicka en kommentar