MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 18 februari 2009

Citronmarinerad laks och räkor




Citronmarinerad stekt lax och räkor
Pinjekärnor och dillolja, brödkråm på limppa
med timjansmak


Receptet för 2 personer
Ingredienser:

160 gr laksfile, 80 gr per/person
1 dl skalade räkor
2 st grön sparris
1 msk pinjekärnor
1 msk finskuren dill
1 dl god olivolja
1 st brödskiva av söt och mörk limppa
1 tsk färsk och finskuren timjan
Smör till stekning
Salt och peppar
Saften av en citron

1: Putsa fisken och skär den i portionsbitar på á 80-90 gram.
Skvätta över citronsaften, salta och peppra lätt. Låt stå i kylen
en timme för att marinera sig ordentligt.

2: Tag limpbrödskivan och skär den i mycket små krutongbitar.
Rosta krutongerna i en het stekpanna tillsammans med den
färska och finskurna timjanen och lite olivolja, häll över bröd-
krutongerna på ett hushållspapper för att kylas ned och så att
överlopps fett får rinna av.

3: Rosta också pinjekärnorna tillsammans med dillen i lite oliv-
olja, tag upp blandningen tillsammans med oljan och lägg i en
skål för att sedan senare kunna användas till nästa moment.

4: Skär den gröna sparrisen på längden i två delar, blanchera
dem i lättsaltat vatten och kyl därefter ned i kallt vatten med
några isbitar i.

5: Stek fisken i smörad stekpanna tills den är lagom genomstekt.
Under tiden fisken steks i pannan, placerar du en lagom mängd
av räkor på varje tallrik i ena kanten, det halverade sparrisarna
lägger du ut på tallrikarna som om du lagade en "räls", och på
denna "sparrisräls" sätter du sedan laxbiten att ligga, på laxen
monterar du en klick av pinje-dilloljan och brödkråmet strör du
ut över tallriken runtomkring. Citronsaften du marinerat fisken
med skall du fräsa ur pannan med och till sist ösa över fisken.

Bon Apetit


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Christian!
Länge sedan sist då du hoppade över hit från bloggen.fi. Saknar dig!

Nu borde jag få lite hjälp med en sak, kan du gå in på min blogg och kolla den.Stekt mjölk med glass.gretaj. greta i pepparkakshuset
om du har tid?och lust.

Anonym sa...

TUSEN 1000 TACK Christian för reseptet på min blogg!Du är Best i vääde, säger man i terjärv!
Mvh Greta!

Christian Tikkanen sa...

Tack för din förfrågan Greta, och ja, jag skall komma på visit till din blogg och försöka göra så gott jag kan. Och så vill jag passa på att nämna att det är som förr, helt fritt att be om hjälp när det gäller gastronomiska bekymmer, om jag sedan alltid kan ge ett ordentligt svar är inte säkert men försöka bör man. Här har vi ju alla ett gemensamt intresse att dryfta. Så välkomna in.

Hälsar Kocken själv.