MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 11 februari 2009

Den gamla goda husmanskosten

Vart har den uppriktiga, kärleksfyllda, goda och gamla traditionsrika husmanskosten tagit vägen, det är en fråga som säkert många med mig ställer sig ibland. Att den håller på och gå i glömska är tyvärr ganska sant. Göran Lager, journalist och författare i Sverge med inriktning på mat och kultur, skriver i boken ”Järnspisar, hackekorv & tabberas”, att många Svenska smaker gått förlorade, och att det är konstigt att ingen reagerat på att det håller på att bli utrotningshotade. Det samma kan man nog säga om den Finska matens smaker, många av det gamla traditionsrika smakerna har fått ge vika för industrialiseringen och halvfabrikaten, och den bittra sanningen är att även i vårt land har mormors eller farmors goda köttbullar och söndagsstek blivit en utrotningshotad matupplevelse.

Det som styr mångas vardag i dag är en brist på tid, dygnets alla 24 timmar ser inte ut att kunna räcka till för alla. Förståeligt nog blir resultatet av den här tids- bristen den att snabbmat och halvfabrikat är det närmaste en matupplevelse man kommer, och det är synd när så många goda kulinariska minnen och framförallt
en fin gastronomisk tradition håller på att försvinna. Givetvis har vi alla dessa fina och kunskapsrika kokböcker att ta till när vi vill minnas husmanskosten, men ändå blir man lite förvånad över att det blivit så här, husmanskosten har ju i alla tider, allt från det att den för första gången lanserades och blev till ett begrepp, och till våra dagar gått i arv från släktled till släktled, från Mormor till Mor och från Mor till dotter. Någonting skedde med den i det sista 20 åren, men vad ?

Allra helst så skulle man villa slippa att skylla på omständigheter vi människor själv har skapat, men det går inte att blunda för det kalla faktum att orsakerna till husmanskosten bortfall och åsidosättande genom glömska är vårt eget fel. Det nya i dagens samhälle är att arbetet uppslukar hela din tid och det vardagliga sysslorna i hemmet har fått ge vika för den "karriärs klättring" man sysslar med. Så alternativen för den traditionsrika husmanskosten hamnar i kläm mellan arbete, karriär och tidsbrist, en kombination som är allt för krävande och ställer husmanskosten i skuggan av vardagen.

Inga kommentarer: