MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 6 februari 2009

Ett olyckligt utfall, sagt av en politisk kandidat.

Det senaste dagarna har man i Finländska tidningsspalter kunnat läsa om den framfart i ett visst parti som en viss EU kandidat gjort vissa uttalanden om när det gäller mat och vin. Jag som en sann och äkta förespråkare för den goda maten och det goda vinet, dessutom med den glädjande fördelen att faktiskt vara yrkesutövande köksmästare, kan inte annat än avhålla mig från sådana tankar och den syn som denna EU kandidat framhållit, att landsortsborna skulle vara sämre mat och vin älskare därför att det inte förstår sig på det, är ju rent patetiskt och dåligt vald mat-etik, att man ställer landsorts befolkningen i den här dagern är skamligt, då vi alla vet att det är i stor grad landsortens befolkning som upprätthåller våra affärer och oss med det livsviktiga råvarorna, och som dessutom genom sitt gedigna kunnande i boskapssköttsel, mjölkproduktion och slakt, förseer oss med det bästa råvarorna. Skall man påstå sig vara en sann mat och vinälskare bör man också kunna förhålla sig till maten och vinet, men framförallt till sina medmänniskor med en ödmjukhet och förståelse som övergår allt annat, och det vill jag påstå att denna kandidat var helt utan, han hade tydligen drabbats av den så populära Finländska nyhjälplösheten.

Till mat och vin och för den delen allt som berör gastronomi bör man ha ett förhållande och en filosofi som berättigar alla och envar till samma fördelar och njutningar som en själv och dessutom vara en givmild och i alla lägen rättvis förespråkare för gastronomi om man skall ge sig in på den gastronomiska arenan. Att skövla egen vinning på andras bekostnad genom dåligt valda påpekanden och underfundigheter hör inte hemma på den gastronomiska fronten, än mindre hör det hemma hos en sann gastronom.

Inga kommentarer: