onsdag 11 februari 2009

Husmanskosten !

Husmanskost, vad är det ? Man kan säga att husmanskosten
är en kombination av enkelhet och måttfullhet, en sinnrikt och
uppfinningsrikt sammansatt njutning som även om den i sin
ursprungliga form var bemärkt som vardagsmat, fattigmans-
mat eller som man idag skulle ha kallat den för, billig mat, berör
den ändå några viktiga, väldigt viktiga gastronomiska pungter,
som dessutom belyser den kulinariska njutningen av husmans-
kosten på ett kärkommet sätt. Husmanskosten är en produkt
av flere generationers slitsamma strävan att göra den enklaste
måltid, med den enklaste råvaran till en stor njutning och
gastronomisk upplevelse.

Idag är husmanskosten mera än bara en bevarad delikat
upplevelse i vår hjärnas minnesbank, den är en förespråkare
för det enkla och samtidigt det goda, en påminnare om att
allting behöver inte göras så svårt eller invecklat, storslaget
eller slösaktigt. Husmanskosten är egentligen, även om den
kanske inte viste det, en slags uppfostrare och ambassadör
för allt som är det harmoniska i livet. Hur ofta är det inte så
att vi vill återgå till att njuta av en ren och enkel måltid med
det enklaste råvaror och smaker när vi under en längre tid
förhållit oss till en osund eller annorlunda kost, då om någon-
gång brukar husmanskosten komma på tal, -nu skulle det nog
smaka med en riktigt vanlig och ordentlig köttsoppa eller en
god kalops...!- känner man igen sig, det gör i varje fall jag.
Husmanskosten är och förblir den sammanhållande länken för
stabilitet och uppoffring. Det är ju så att den är enkel att laga
men väldigt tidskrävande, alltså i många fall ett typiskt långkok,
därigenom är den också en förespråkare för den upplevelse som
många saknar idag, nämligen den att kunna stanna upp och tänka
till lite, varva ner, låta kroppen hinna upp sig själv, helt enkelt ge
sig själv och framförallt maten lite tid. Husmanskosten, hur enkel
eller "billig" den än må vara eller för den delen tidskrävande, så
är vi i en stor tacksamhets skuld till den, den har förutom genom
sitt goda kulinariska rykte också gett oss en tankeställare till vår
livssituation.

Mat och livsstil, etik och moral runt måltiden handlar inte bara om
att göra dig mätt, det är så mycket mera än bara de, bordets håvor
måltidens betydelse, handlar i väldigt stor grad även om upp-
fostran och uppförande. Vid ett måltidsbord, dignande av
delikatesser, är man extatiskt, nästan berusad av alla goda ting
och tänker inte desto mera på koncekvenserna av ett för ymnigt
ätande, emedan man vid ett snålt tilltaget matbord är ytterst
omtänksam och tillbakadragen, nästan givmild.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen