MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 17 februari 2009

Midvinterns köld är hård...även i Oslo

När vintern där ute är bitande kall och
temperaturen sjunker under -15 graders sträcket är det med ett leende man kan stiga in i det allra heligaste, arbetsköket, slå på stekbordet, induktionsspisen och värmeskåpet, har man inte ännu då fått upp värmen i kroppen är det bara att ställa sig i ångkokningsugnen och sätta värmen på passliga 90 grader och leka att man är i bastun. Det blir ett värmande bad som påminner om den finske turisten som blev tillfånga tagen av kanibaler och ofrivilligt hamnade upp i en gryta som man eldade under, locket sattes på och kanibalhövdingen menade att efter en halvtimme skulle nog Finnen vara färdig kokt, sagt och gjort, efter den halvtimmen togs locket av och det första som hördes ur grytan var, " Ovi kiinni täällä vetää".
" Stäng dörren det blir dragit och kallt här", då menade hövdingen att kanske man måste väntta en halvtimme till så blir han säkert mör..., så gjordes och när denna halvtimme var färdig och man igen skulle lyfta av locket skriker Finnen, " Lisää löylyä....!" dvs, sätt mera eld under pannan så att jag kan bada bastu ordentligt, då gav hövdingen upp och menade att den här rätten skulle ändå vara så seglivad att det lönade sig inte att ödsla mera tid på den, han kunde lika gott få bada så länge han ville.Kanske det är för att kölden håller på att ta oss i Oslo som alla de värmande ljusen plötsligt är så populära överallt, i alla fall inger de ett harmoniskt flimmer och en värmande ljusglimt i denna midvintertid, den tillsammans med det 2000 gäster som dagligen skall mättas gör nog sitt till för att man skall bibehålla värmen.

Inga kommentarer: