MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 17 februari 2009

Pasta Bolognese som jag gör den




Pasta Bolognese

En lagom mängd för 4 personer.

250 gr stekmalet
½ liter rödvin
3 dl vatten
2 dl tomatpure
1 dl färsk basilika, skuren
1 msk färsk timjan
Salt och peppar
samt:

Soffritto: En Italiensk blandning
där vitlök, lök, morot och selleri
steks i olja. varefter det blandas med det
stekta maletköttet.

1 liten morot, riven
1 liten bit rotselleri, riven
2 st vitlöksklyftor, krossade
1 stor gul lök, hackas fint


1: Stek maletköttet i stekpannan tills det fått färg, häll
det över i en kastrull och skölj ur pannan med 1 dl vatten
som du sedan häller i kastrullen.

2: Fortsätt med att sautera soffritto blandningen i stek-
pannan, dvs, du steker det hastigt i olja på hög värme
utan att det får alltför mycket färg, flyttar sedan hela
blandningen upp i kastrullen, skölj ur stekpannan med
resten av vattnet dvs, 2 dl, häll detta också i kastrullen.

3: Fyll på med tomatpure och till sist rödvinet, låt detta
småputtra under lock i 55 minuter, rör om då och då.
När bolognesesåsen är nästan färdig,det återstår bara
att koka pastan i exakt 7 minuter, då tillsätter du det
färska örterna i såsen, saltar och pepprar, smakar av
och tar den av värmen, och låter den stå och vila till
serveringen.

4: Lägg upp pastan som på bilden, jag har användt mig
av en stekgaffel som pastan har snurrats upp på och
därefter plaserats på tallrik, såsen monterats över och
en liten mångd parmesanost har rivits över anrättningen.

Bon Apetit

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häller man rödvinet i såsen eller i sig själv?

Anonym sa...

Äsch, läste för slarvigt ...