Ångkokad hälleflundra med skaldjursröra
Dill-pesto och brynta jätteräkor
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
400 gr Hälleflundra file, 100 gr/person
12 st jätteräkor, 3 st/person
½ dl skalade räkor, finhackad
½ dl kräftstjärtar, finhackad
1 st schalottenlök, finhackad
½ dl finhackad gräslök och dill
1 msk tomatpure
1 msk fint strimlad gurka till dekoration
saften av en lime
salt och peppar
Dillpeston:
1 dl finskuren dill
1 dl god olivolja
1 msk citronsaft
salt och peppar
1: Börja med att göra skaldjursröran, blanda samman det skalade
och finhackade räkorna med kräftstjärtarna, löken, gräslöken,
dillen och tomatpuren, salta och peppra försiktigt och smaka av.
Ställ i kylskåpet tills det skall monteras på tallrikarna.
2: Häll saften över flundrebitarna och låt dem marineras en liten
stund, varefter de ångkokas i ca 3-4 minuter, inte längre annars
blir det bara torra och tröga i konsistensen. Låt dem då i stället
koka lite för kort tid då det ändå "färdas" ännu efter att kokandet
avslutats.
3: Stek jätteräkorna i smörad stekpanna på hög värme i några få
sekunder, lyft dem upp och placera dem direkt på tallrikarna.
4: Dillpeston gör du så att alla ingredienserna för peston blandas
samman varpå du ringlar med sked en klick över varje tallrik.
5: Montera hälleflundre bitarna på tallrikarna och över dem den
ihoprörda skaldjursröran, en lagom stor klick på varje tallrik.
6: Till sist strör du en liten mängd strimlad gurka över varje
färdigmonterad tallrik.
och finhackade räkorna med kräftstjärtarna, löken, gräslöken,
dillen och tomatpuren, salta och peppra försiktigt och smaka av.
Ställ i kylskåpet tills det skall monteras på tallrikarna.
2: Häll saften över flundrebitarna och låt dem marineras en liten
stund, varefter de ångkokas i ca 3-4 minuter, inte längre annars
blir det bara torra och tröga i konsistensen. Låt dem då i stället
koka lite för kort tid då det ändå "färdas" ännu efter att kokandet
avslutats.
3: Stek jätteräkorna i smörad stekpanna på hög värme i några få
sekunder, lyft dem upp och placera dem direkt på tallrikarna.
4: Dillpeston gör du så att alla ingredienserna för peston blandas
samman varpå du ringlar med sked en klick över varje tallrik.
5: Montera hälleflundre bitarna på tallrikarna och över dem den
ihoprörda skaldjursröran, en lagom stor klick på varje tallrik.
6: Till sist strör du en liten mängd strimlad gurka över varje
färdigmonterad tallrik.
Bon apetit
2 kommentarer:
Verkar ju gott.. Har du jätteräkor i ditt akvarium då, med tanke på att du uteslutet lagar närodlat? :)
Ja, jag har jätteräkorna i akvariet och akvariet heter Atlanten och löper ända in i Oslofjorden. Det är Oslofjord jätteräkor och fångade i den omedelbara närheten till Oslo. Någonting som man har privilegiet av att kunna njuta här borta i "stenröset i väst". Nämnas bör också att antalet fiskarter här är närmast bottenlöst, bland annat haj fiskas också i oslofjorden, det var mer än vad jag viste fören jag blev informerad om det av en lokal fiskare.
Skicka en kommentar