MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 8 mars 2009

Evert Taubes poetiska fisksoppa




Att Evert Taube var förtjust i mat är det ingen som kan bestrida.
Hans kärlek till god mat måste ha varit lika stor som passionen
för musiken och diktningen, i många av hans texter skymtar det
alltid fram någon plats, ingrediens eller rätt som har på någon vis
en kulinarisk anknytning till antingen honom eller den dikten eller
musiken han komponerade, ett typiskt exempel på hur mycket
han älskade mat och dessutom att laga maten själv är visan,
balladen "På kryss med monsunen", en bättre beskrivning än den
här på en ordentligt god, med omsorgsfull kärlek till råvaran och
tillredningen besjungen fisksoppa får man nog leta efter i eviga
tider. Hela stycket andas en livslust, harmoni, känsla och
framförallt ett sinnenas samspel, alltså en verklig gastronomisk
njutning som saknar motstycke i sitt slag.

Lyssna och Njut. Balladen är själva receptet.

Bon apetit.

Inga kommentarer: