Rispudding a la christian
apelsin och lime caramellsås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
2 dl kokt jasminris
1 dl grädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
½ dl apelsinsaft
1 msk konjak
100 gr hasselnötsmassa (nougat)
några matskedar palmsocker eller rörsocker
Caramellsåsen
1 dl apelsinsaft
saften av en lime
1 dl socker
1: Tag en tjockbottnad kastrull och häll i grädden, det kokta riset,
konjaken, apelsinsaften och skrapa ur vaniljstången i kastrullen.
Låt koka ihop till en tjock grötaktig konsistens.
2: Tag terrinformar eller bakverksformar utan botten och gör
en kaka på ris i botten och toppen av formen varvat med nougat-
massan in i mellan. Ställ därefter i kylskåpet för att stelna till.
3: Tag rispuddingarna ur kylen, stjälp dem upp eller skär dem lös
ur sina formar på tallrikar, strö palmsockret i ett jämnt lager
över varje puddingtopp, bränn sockret med en gaslåga, ( socker-
brännare) tills det blivit lagom gyllenbrunt men ändå inte brännt.
4: Ringla apelsin-lime caramellen över, runt omkring själva
rispuddingen och servera genast.
5: Apelsin-lime caramellen gör du så här: blanda alla ingredienser
samman och koka under omrörning tills det fått en trögflytande
konsistens, tag ett dropp prov med en sked och om massan är så
trögflytande att den droppar trögt från skeden upp på tallriken
och dessutom stelnar direkt vid kontakt med tallriken så då är
den färdig, kokas den längre än så här blir den hård som glas när
den stelnat.
konjaken, apelsinsaften och skrapa ur vaniljstången i kastrullen.
Låt koka ihop till en tjock grötaktig konsistens.
2: Tag terrinformar eller bakverksformar utan botten och gör
en kaka på ris i botten och toppen av formen varvat med nougat-
massan in i mellan. Ställ därefter i kylskåpet för att stelna till.
3: Tag rispuddingarna ur kylen, stjälp dem upp eller skär dem lös
ur sina formar på tallrikar, strö palmsockret i ett jämnt lager
över varje puddingtopp, bränn sockret med en gaslåga, ( socker-
brännare) tills det blivit lagom gyllenbrunt men ändå inte brännt.
4: Ringla apelsin-lime caramellen över, runt omkring själva
rispuddingen och servera genast.
5: Apelsin-lime caramellen gör du så här: blanda alla ingredienser
samman och koka under omrörning tills det fått en trögflytande
konsistens, tag ett dropp prov med en sked och om massan är så
trögflytande att den droppar trögt från skeden upp på tallriken
och dessutom stelnar direkt vid kontakt med tallriken så då är
den färdig, kokas den längre än så här blir den hård som glas när
den stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar