MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 7 mars 2009

En rispudding att minnas


Rispudding a la christian
apelsin och lime caramellsås

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

2 dl kokt jasminris
1 dl grädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
½ dl apelsinsaft
1 msk konjak
100 gr hasselnötsmassa (nougat)
några matskedar palmsocker eller rörsocker

Caramellsåsen

1 dl apelsinsaft
saften av en lime
1 dl socker

1: Tag en tjockbottnad kastrull och häll i grädden, det kokta riset,
konjaken, apelsinsaften och skrapa ur vaniljstången i kastrullen.
Låt koka ihop till en tjock grötaktig konsistens.

2: Tag terrinformar eller bakverksformar utan botten och gör
en kaka på ris i botten och toppen av formen varvat med nougat-
massan in i mellan. Ställ därefter i kylskåpet för att stelna till.

3: Tag rispuddingarna ur kylen, stjälp dem upp eller skär dem lös
ur sina formar på tallrikar, strö palmsockret i ett jämnt lager
över varje puddingtopp, bränn sockret med en gaslåga, ( socker-
brännare) tills det blivit lagom gyllenbrunt men ändå inte brännt.

4: Ringla apelsin-lime caramellen över, runt omkring själva
rispuddingen och servera genast.

5: Apelsin-lime caramellen gör du så här: blanda alla ingredienser
samman och koka under omrörning tills det fått en trögflytande
konsistens, tag ett dropp prov med en sked och om massan är så
trögflytande att den droppar trögt från skeden upp på tallriken
och dessutom stelnar direkt vid kontakt med tallriken så då är
den färdig, kokas den längre än så här blir den hård som glas när
den stelnat.


Inga kommentarer: