MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 29 mars 2009

Flammande wienerbröd

Flamberat
Äpple och calvadosfyllt wienerbröd


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

2 st smördegsplattor
4 st syrliga äpplen
½ dl socker
1 tsk vaniljesocker
1 krm kardemumma
1 krm kanel
1 msk smör
2 msk calvados
2 cl konjak till flamberingen

1: Skär smördegsplattorna i halvor så att du har 4 st rektangulära
plattor, grädda dem i ugnen tills det är gyllenbruna och har rest
sig ordentligt. Skär toppen av dem, spara det som ett lock och
pudra dem med pudersocker.

2: Skala och tag ur kärnhuset ur äpplena, skär dem i 2-3 cm stora
bitar, blanda samman med kanelen, kardemumman, calvadosen
vaniljesocker och sockret. Stek äppelblandningen i smörad stek-
panna tills äppelbitarna blivit nästan karamelliserade.
Lyft därefter den varma blandningen i det gräddade smördegs-
bottnarna, och placera på tallrikar.

3: Värm upp konjaken till 80 grader och häll över varje fylld
smördegsbotten, tänd på med en tändsticka eller en bryle-
brännare och låt lågan slockna av sig själv. Servera med en
Jordgubbsglass till.

Bon apetit.

Inga kommentarer: