MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 28 mars 2009

Lätt stekt fjällöring




fjällöring med pikantkräm
och gräslöks kryddad citronfond


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

2 st fiskfileer á 300 g st
1 dl fiskfond
½ dl citronsaft
2 msk finskuren gräslök
2 msk finskuren dill
½ dl finhackat äpple
1 st scharlotten lök , finhackad.
½ dl creme frech
½ dl socker
1 msk ättika
1 msk olivolja
Salt och peppar


1: Skär filerna i fyra bitar och låt skinnet vara kvar. Ställ dem i
en ugnsform med skinnsidan neråt, salta och peppra lätt, droppa
olivoljan över filerna och stek dem i ugnen på 100 graders värme
i 4-5 minuter. När det är klara lyfter man dem upp på tallrikar
nu med skinnsidan uppåt, dra av skinnet och placera en klick av
pikantkrämen ovanpå.

2: Pikantkrämen gör du så här: Blanda samman den finskurna
dillen, äpplet och scharlottenlöken med crem frechen, salta och
peppra samt smaka av.

3: Citronfonden: Tag en kastrull och häll i fiskfonden, citronsaften,
ättikan och sockret, låt det koka tills halva mängden återstår och
sockret har gjort att citrusfonden blivit trögflytande, tillsätt den
finskurna gräslöken, rör om och placera på tallrikarna.

Bon apetit

Inga kommentarer: