måndag 16 mars 2009

Stekt lammfile, skysås och en rotsakspure


Stekt lammfile med kålrots-morotspure
klyftpotatis och skysås


Receptet för 2 personer
Ingredienser:

300 g lammfile
100 g kålrot
3 st morötter
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk finskuren färsk timjan
Några kvistar färsk rosmarin
½ liter rödvin
½ dl grädde
1 msk socker
Salt och peppar
½ dl olivolja

1: Putsa och torka av lammfilen och skär den i portionsbitar på
150 g per person, salta och peppra och lägg filebitarna i en skål
med lite god olivolja och det färska rosmarinkvistarna att
marineras i en halvtimme.

2: Skala kålroten och morötterna och koka dem mjuka i lätt
saltat vatten. Tag dem upp och lägg dem i en mixer, häll på
grädden och kör till en slet och fin smet, salta och peppra samt
smaka av.

3: Stek lammfile bitarna i smörad stekpanna 2-3 minuter på var
sida, lyft dem upp och låt dem vila i någon minut, under tiden
glaserar du pannan med rödvinet, tillsätter sockret och den fin-
skurna timjanen, pressar vitlöken i och låter skysåsen koka ihop
tills halva mängden återstår.

4: Lägg upp hela anrättningen på förvärmda tallrikar och servera
med ugnsbakt klyftpotatis och smörstekta brytbönor till.


Bon Apetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen