fredag 6 mars 2009

Tore Wretmans Gâteau Riche Gala




Till först så måste jag bara få säga som Tore Wretman så klokt en gång sade: "Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön.
Mat ska skapas, inte kopieras".
Med detta sagt vill jag ändå frångå den här utomordentliga filosofin som Tore Wretman så effektfullt ville föra fram, den här rätten ni kan se på bilden
ovan har ju ingen mindre en Tore Själv komponerat ihop för länge, länge sedan och det vore fel och orätt att göra en slags egen kopia av den här utsökta desseren: Gateau Riche Gala. Detta är en efterrätt uppkommen och uppfunnen av Tore Wretman som sannerligen är ett bidrag till den gastronomiska njutningen, så därför valde jag att på detta vis kopiera den, nämligen i sitt ursprungsskick, en efterrätt som varje gång den serveras hos oss skördar lika stor beundran och förtjusning över hur smakfull den är trots all sin enkelhet. Den är lika enkel och effektfull som Tore Wretman var i sin konstart och livsfilosofi. En Filosofi och livsstil vi här i Norden har mycket att lära av.

" Blanda en smet av 1 ägg, 3 äggvitor, 200 g socker, 100 g mald mandel, 50 g smält smör och 25 g mjöl. Bred ut den i tunna rundlar, 20 cm i diameter, på smord och mjölad plåt ( eller bakplåtspapper). Grädda i 180 grader.
Gör en tårta genom att lägga varvtals bottnar och vaniljglass med bottnar överst och underst. Täck med kall chokladsås som får rinna över kanterna. Servera varm choklassås till.
Chokladsåsen görs så här: koka upp lika delar socker, kakao och vatten och låt koka en stund under omrörning ".

Bon apetit.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag första gången när jag lagar den här tänker kopiera så skall jag passa på att fråga lite...

Rundlarna låter lite som maräng i mina öron. Skall de bli "åt det hållet"?

Efterrätten på bilden har säkert inte en diameter på 20cm på rundlarna?

Christian Tikkanen sa...

Hej och tack för förfrågan.
Rundlarna är inte maräng ej heller åt det hållet utan helt enkelt en slags kex som närmast kan efterliknas med havreflarn om du förstår vad jag menar. Rundlarna jag har lagat var ca 16 cm i diamter men det är en smaksak hur stora man vill laga dom, huvudsaken är att det innehåller mald mandel för det är det som ger den rätta smaken och konsistensen till dessa gateauer med Tores namn. Själv kom han att uppfinna dessa gateauer för en sittning han hade tänks sig med ett par kollegor i Gastronomiska akademien för si så där 30 år sedan. En efterätt som är vida känd.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen