tisdag 7 april 2009

Långfredagens middag.


Bild 1: Entérätt: Lax-confit med batat-gräslökmousse.


Bild 2. Förrätt: Lönnebergaskinka/Napolisalami, blomkålspure
och en fikon-lagerblads marmelad. (Receptet finns i arkivet.)


Bild 3. Varmrätt: Tre laxar i tre former, Pommes dusches
med löjromskryddning, dillpesto och en krämig skaldjursröra.


Bild 4. Efterrätt: Kolabakelse med vaniljeglas,
flamberad banan och sockerflarn, liggande på en
karamellsås

Det här blir Långfredagens middag, fisken är då
huvudrätten som sig bör enligt den gamla traditionen.
En del av receptena kommer i ett senare skede.

Bon apetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen