MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 23 april 2009

Bräserad lax och en pikantmoussé


Vitvins bräserad laxrygg
och en pikantmoussé

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st á 110 g laxfilebit per portion
½ l vitvin
1 st äpple skuren i små tärningar
1 st schalottenlök i små tärningar
2 msk finskuren dill
Saften av en citron
2 msk creme frech
1 msk majonäs
Salt och peppar
1 tsk socker

1: Blanda samman det tärnade äpplet med schalottenlöken,
majonäsen, creme frechen, och en matsked av den finskurna
dillen. Salta och peppra samt smaka av och låt vila i kylen.

2: Salta och peppra lätt laxbitarna, stek dem därefter i smörad
stekpanna tills det fått en gyllene färg, strö därefter över den
resterande dillen och 1 tsk socker. Häll genast på vitvinet och
låt laxen bräseras i stekpannan i någon minut, har du lock till
din stekpanna är det lämpligt att ha det över pannan under
bräseringen.

3: Tag fram ur kylen pikantmoussen och placera en lagom
mängd på varje tallrik, lyft därefter upp den bräserade laxen
intill moussen och häll en lagom mängd av vitvins-dillsåsen
bredvid fisken. Svårare än så var det inte.


Bon apetit

Inga kommentarer: