MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 26 april 2009

Grannen på andra sidan gatan...




Att producenter och konsumenter samlas runt en marknad är inte
någonting nytt i sig, men att man samlas runt produkterna i
vetskapen om att det inte har rest en lång väg och dessutom inte
är industriellt tillverkade är en ganska så ny företeelse. På den
här marknaden, Bondens Marknad, där bönder från olika delar
av landet saluför sina egna produkter, gårdsprodukter i liten skala,
med genuina lokala smaker, omsorgsfullt lagade och kärleksfullt
presenterade, finns allt ifrån hemmalagade sylter, handgjorda älg-
korvar, källarlagrade ostar, ja allt som man kan tänka sig att sätta
på matbordet, här presenterar man mat som färdats den kortaste
vägen från producent till konsument, det är rätt och slätt grannen
på andra sidan gatan som man faller för. Det här vill man se och
smaka mera av, kortrest och genuin mat med lokal smak det om
någonting är en bit kultur och historia, dessutom en naturresurs
som besparar miljön. Vågar någon sig på att påstå någonting annat!

Inga kommentarer: