Även den mest pratsamma vän eller medmänniska tystnar nog
när den här maträtten sätts fram på bordet. Att en så enkel och
simpel fisk som strömming, från att ha fångats som "havets silver"
till att bli en gyllene guldskimrande produkt kan göra så många
gommar blöta av snålhet är inte underligt när både dofter och
smaker trollbinder rätten och gör i alla fall alla fiskälskare lyriska.
Om man med andra ord vill att ens närmaste vänner och bekantta
skall hålla käft är böcklinglådan ett måste, den om någonting sätter
tystnaden inför njutningen högst upp på listan.
Tag 1 kg böckling och bena ur fiskköttet i en skål, tillsätt 1 dl fint
skuren dill och 1 dl fint skuren gräslök samt 4 dl grädde, rör om
och låt det stå svalt en stund. Under tiden skalar du 10 st potatisar
och skivar dem tunt, gör likadant med 2 st gula lökar. Blanda
därefter samman potatisen, löken och böckling blandningen och
lägg det i en smörad ugnsform, grädda i ugnen på 165 grader i 40-
55 minuter eller tills potatisen är mjuk och grädden tagit ihop.
Simpelt, enkelt och gott! Sveps ihop på en kvart. Fiskarens snabb-
lunch...
Bon apetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar