MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 26 april 2009

Havets silver blir till guld på land



Böcklinglådan a la Norwege


Även den mest pratsamma vän eller medmänniska tystnar nog
när den här maträtten sätts fram på bordet. Att en så enkel och
simpel fisk som strömming, från att ha fångats som "havets silver"
till att bli en gyllene guldskimrande produkt kan göra så många
gommar blöta av snålhet är inte underligt när både dofter och
smaker trollbinder rätten och gör i alla fall alla fiskälskare lyriska.

Om man med andra ord vill att ens närmaste vänner och bekantta
skall hålla käft är böcklinglådan ett måste, den om någonting sätter
tystnaden inför njutningen högst upp på listan.

Tag 1 kg böckling och bena ur fiskköttet i en skål, tillsätt 1 dl fint
skuren dill och 1 dl fint skuren gräslök samt 4 dl grädde, rör om
och låt det stå svalt en stund. Under tiden skalar du 10 st potatisar
och skivar dem tunt, gör likadant med 2 st gula lökar. Blanda
därefter samman potatisen, löken och böckling blandningen och
lägg det i en smörad ugnsform, grädda i ugnen på 165 grader i 40-
55 minuter eller tills potatisen är mjuk och grädden tagit ihop.

Simpelt, enkelt och gott! Sveps ihop på en kvart. Fiskarens snabb-
lunch...
Bon apetit

Inga kommentarer: