MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

måndag 13 april 2009

Honungsglaserad kycklingfile

Entrérätt.
Honungsglaserad kycklingfile

vilande på ananas-äpplesalsa

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 st kyckling bröstfilé
1 st äpple skuren i små tärningar
1 st scharlottenlök skuren i små tärningar
1 dl färsk ananas skuren i små tärningar
1 msk fin skuren kallrökt renkött
1 msk honung
1 dl apelsinsaft
salt och peppar
Svartvinbärsgelé till dekoration

1: Salta och peppra kycklingfilen och pensla med en del av
honungen, stek den i smörad stekpanna tills den blivit genomstekt
och gyllenbrun, tag den upp och låt den vila, skär den därefter upp
i skivor lagom för 4 portioner.

2: Blanda samman den tärnade löken och äpplet med ananas och
den kallrökta rensteken bryn allt detta i den samma stekpannan
som allra hastigast och tillsätt resten av honungen tillsammans
med apelsinsaften och låt detta karamellisera sig i pannan. Placera
därefter "salsan" på tallrikar och lägg den uppskivade kycklingfilen
på toppen, garnera med en klick gelé och en eller annan cherry-
tomat, avsluta med några parmesanost flarn över anrättningen.

bilden till receptet finns på påskaftonens middags inlägg.

Inga kommentarer: