MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 23 april 2009

Kultur i små portioner


Kultur i små Portioner

En lurifax lade en gång en skinkskiva upp på ett glas sherry och
skapade därmed begreppet "Tapas", som om du översätter det
betyder "med lock". Andalusien i Spanien är hemvisten för den
fantastiska Iberico-grisen som man lagar den exklusiva salt-
skinkan Pata negra av. Principen och metoden är i stort sett den
samma som på den Italienska motsvarigheten, Parmaskinkan.

I Spanien lagas också El fino sherryn och tillsammans blev dessa
två grundlaget för serveringen av tapas. Snart spred sig det här
konceptet långt utanför Andalucien, och det dök upp en mängd
olika rätter i tapasform på stora och små bardiskar över hela
Spanien. Iden är lika enkel som genial: I stället för att äta en stor
och traditionell middagsportion äter man hellre fem till tio små
tapasrätter, dessutom får du dig serverad tapasen på allt från
barer till det finaste och exklusivaste resatauranger.

Man kan äta den till lunch, middag och supe, ofta står man och
äter sin tapas, man går fram och tillbaka framför bardisken, och
försyner sig av godbitarna, eller för att hälsa på någon man
känner. Tapaskulturen i Spanien har blivit en avslappnad form
för samvaro och numera är den också en erkännt vanlig form
för ätande före den riktiga middagen, dvs; man samlar sina vänner
och bekantta inför en tapas förrän man sedan går till sin egentliga
middagsupplevelse på någon annan restaurang runt hörnet.

De goda spanska oliverna, frityrstekta potatiskroketterna, deras
eldiga köttbullar, omeletter, den Norska "klippfisken", Pata negra
skinkan, ostarna, bläckfisken och skaldjuren är fasta råvaror på
den Spanska tapas menyn, givetvis kan man även använda andra
ingredienser, experimentera och kombinera bara man följer själva
grundregeln; små portioner, lagom stora för en mumsbit, här i
Norge skulle man kalla det för fingermat.

Tapas av idag är mycket mera än bara en Spansk tradition, i den
här traditionen har den Spanska maten också gett utrymme för
en internationel invandring, och en tapasbuffé kan gott innehålla
flere olika länders nationalrätter, sammanlänkade och
kombinerade med den genuint Spanska uppfinningen, tapas, då
blir upplevelsen en påminnelse om både Spansk och internationell
mat, med andra ord så får man serverad kultur i små portioner.

Inga kommentarer: