MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 4 april 2009

Pilgrimsmussla och jätteräka




Förälskade pilgrimsmusslor
med uppretade Jätteräkor

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st pilgrimsmusslor
4 st scampi ( Jätteräka)
30 g skalade kräftstjärtar
30 g skalade räkor
1 msk skuren dill
1 st äggvita
2 msk socker
½ dl citronsaft
1 krm rivet citronskal
1 dl vitvin
1 msk smör
Salt och peppar

1: Vispa äggvitan och sockret till hårt skum i en skål, tillsätt
citronsaften och det rivna citronskalet och rör om försiktigt. Lägg
skålen i frysen och låt den stå där minst 1 timme. Då har äggvite-
blandningen stelnat till lagom konsistens och liknar närmast snö.
Det är den effekten vi är ute efter.

2: Tag räkorna och kräftstjärtarna och finhacka dem, blanda
samman räk-kräftstjärthacket med den skurna dillen, häll på
vitvinet, salta och peppra lätt och låt blandningen stå och vila
på köksbänken en liten stund.

3: Stek pilgrimsmusslorna och scampin i het stekpanna som
allra hastigast, högst 1-2 minuter i pannan, flytta över pilgrims-
musslorna och scampin på tallrikar och häll den vitvins
marinerade skaldjursblandningen i den heta stekpannan, låt
blandningen svettas endast en ytterst kort stund i pannan, tag
av värmen och montera i en smörklick under omrörning, häll
över musslorna och scampin.

4: Dekorera tallrikarna med en sked av citronsorben, (äggvite-
blandningen du har i frysen) samt en klick av sik eller löjrom
och till sist en dillkvist.

Bon apetit

Inga kommentarer: