MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 15 april 2009

Torn på pilgrimsmussla

Förrätten:
Torn av stekt pilgrimsmussla varvad

med zuccini och morotstimbal

Receptet för 2 personer,
Ingredienser:

1 st ägg
1 dl riven morot
2 st lagom tjocka skivor av zuccini
4 st pilgrimsmusslor
½ dl citronsaft
Salt och peppar
½ dl vitvin
1 msk socker
1 msk smör

1: Blanda samman ägg och riven morot till en smet, salta och
peppra lätt. Stek därefter blandningen i stekpannan på följande
sätt, tag två stycken runda formar som är ca 10 cm i diameter
och utan botten, ställ dem i den heta stekpannan, lägg i lite smör
och häll lika delar av smeten i varje form, låt smeten stelna i
formarna så att ovansidan inte mera är rinnande, skär då försiktigt
lös formarna med en kniv och därefter vänder du på "timbalerna"
och bryner dem på andra sidan tills det är genomstekta. Lyft dem
upp på tallrikar.

2: Stek pilgrimsmusslorna och zucciniskivorna i stekpannan
tillsammans med lite smör, salta och peppra lätt, lyft därefter upp
musslorna och zucciniskivorna på tallrikarna så att en pilgrims-
mussla kommer på morotstimbalen därefter en skiva av zuccini
och till sist på toppen den andra pilgrimsmusslan.

3: déglacera den samma stekpanna till sist med vinet och citron-
saften och sockret, låt det koka ihop och häll därefter över på
pilgrimsmusseltornet.

Vill man kan man ytterligare tillsätta 1 tsk fint skuren dill i själva
såsen strax före serveringen. Bild på själva rätten hittar du i
inlägget "Påskaftonens middag".

Bon apetit.

Inga kommentarer: