fredag 10 april 2009

Från Mormors tid.




viltkorv med kålrot-potatismaräng
smörfrästa kantareller och en konjakscrem

Tag någonting på en lokal råvara, lite genuint gammalt, handgjort
och med innovation genomfört och du får en produkt som är full
av kultur och en intressant historia. Det nya modet inom mat och
gastronomin är kännetecknat av en individualitet som ger maten
och människorna runt omkring den en egen identitet, en lokalt
förankrad historia och framförallt en egen smak. Det är detta som
är den nya trenden i gastronomiska upplevelser, en måltids-
utveckling som främjar det lokala, färska och kvalitativa i maten.

Här en bit Älgsalami gjord på Mormors vis från den tiden då det
begav sig, under det stora festerna och tabberasens tidevarv.
Korven är gjord här i Norge vid Bærums verk, av Bestemors mat-
glede, ett charkuteri med en gammal historia och goda smaker.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen