söndag 31 maj 2009

En gammaldags örtagård

En trädgårdstäppa utan
ett hörn med örter var
otänkbart på Farmors
och Mormors tid då det
aromatiska plantorna
som berikar oss med sin
härliga doft och delvis
också med det vackra
färgerna på blommorna,
kunde brukas till så
mycket i vardagen.
Doften och det
verksamma eteriska
oljorna blev till krämer
som användes för kropps-
vård, och örter som blev sammanbundna till små kransar eller buketter, utgjorde en ynnest för all den utsmyckning man gjorde i alla rum.










































På köket satte örterna smak på talrika rätter, och till det gröna
husapoteket var det oumbärliga på grund av sina läkande
egenskaper som gav lindring mot plågor och förfriskade själen.

Det heter med rätta att det finns en ört mot en var lidelse.
Lavendel och citronmeliss bidrar till exempel till en god sömn,
pepparmyntta motvärkar huvudvärk, fänkål hjälper mot
uppblåsthet, kamomill och ringblomma lindrar inflammationer,
medan salvia, timjan och isop stimulerar matsmältningen.
Använd örter i sallader, i gryträtter, i soppor, på omeletten, i
tomatsåsen eller bara som ett grönt pålägg till brödet, och trots
allt är örterna lika välsmakande och framförallt hälsosamma och
sunda.

Vår örtagård har äntligen blivit till en verklighet, och säga vad
man vill men det går aldrig att överdriva mängden av krukor med
alla dessa trädgårdens välgörare. En sed som går tillbaka till för-
kristen tid var den att en örtbukett skulle hängas upp vid gården,
den skulle bringa gårdsfolket och djuren lycka och beskydda dem
mot olyckor och farsoter, idag har örtbuketten en mera praktisk
avsikt, den blir till en lagrad doftbukett med hälsosamma och
nyttiga avsikter som tas fram under höst och vinterhalvåret.
Torkning av örter är en väl utprovad metod för att konservera
sommarens kryddskörd, om förmiddagen förren solen får det
eteriska oljorna att avdunsta i plantan klipper du lös kvistar av
dina örter och hänger dem antingen upp på tork eller använder
dig av dem direkt i köket.

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Härligt med örter i mat och bakverk. Också i den indiska maten, finns knoppar, frön och blad och blom. Oftast har de en medicinsk bakgrund, och så har efter en tid det goda hamnat i maten. Väl så. T.ex. Kanelolja.. en mycket antiseptisk sådan, när den är ren och äkta. Jag fick tipset att lägga kaneloljan i ett litet glas invid brödkorgen. Det dödar bakterier och förr i världen användes det också mot tuberkulosbobborna genom att man lade oljan i små skålar på sjukstugorna.. Det renar luften.

Sen njutningen, av doften!

Och det gröna.

Här står örterna i en gammal sandlåda som fått ren och fin jord, så man vågar äta av dem

Tack för ditt inlägg:
Njutsamt. Klokt. Eftertanke.

Christian Tikkanen sa...

Tack för den fina kommentaren och en riktigt god för juls tid till dig och det dina.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen