fredag 1 maj 2009

I majsolens glans bland vildvittror och rumpnissar






Sjung om studentens lyckliga dar....och se hur majsolen ler... att bege sig ut på majlinda med struvor och mjöd, de om någonting är ett måste på första maj, det är en Finländsk tradition som funnits i långa tider, speciellt i Österbotten, lika säkert som att den första maj skall sommaren sjungas in i Kajsaniemi parken i
Helsingfors av akademiker kören, och det är bara så att det blir ingen sommar förren det är gjort.

Här i Norge blev den här dagen vigd till en hissnande utflyckt, till en majlinda som hette duga. Inte den allra enklaste sak att komma sig dit, men väl där bleknar alla andra lindor i jämförelse. Här bjuds det till det dånande bruset från vattenfallet "Asdøl" på ett vildvittrelandskap och rumpnisseland. Här smakar allting dubbelt så gott, glupskheten och snålheten gör att det hemlagade struvorna, munkarna och mjöden slinter fort ned, lika fort som det brusande vattnet kastar sig ut över det 100 meter djupa stupet ner i ravinen. Skål mina vänner nu har det blivit sommar, det sista smältvattnet hamnar i gapet på ravinen.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen