MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 20 maj 2009

Lammfilé med rostade rotsaker



Lammfilé med rostade rotsaker
och en gräddsås

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

600 g Fårfile, ytterfilen. beräkna ca 150 g per person
10 st potatisar, tvättade med skalet kvar
4 st morötter skurna i tärningar på 1x1 cm
2 st gula lökar, skurna i tärningar som morötterna
6 st sparrisknoppar skurna i mindre bitar
1 dl grädde
2 dl rödvin
1 dl vatten
salt och peppar
Några kvistar färsk timjan
1 tsk socker

1: Putsa filen ren från eventuella senor och hinnor, gnid in den i
lite peppar och salt.

2: Stek den på alla sidor vackert gyllenbrun, tag den av värmen
och packa in den i folie. Låt den efterstekas i ugnen på 150 grader
i ca 7-10 minuter.

3:Under tiden filen gräddas i ugnen sköljer du ur stekpannan med
vattnet och vinet, låter det koka ihop tillsammans med den färska
timjanen och sockret, därefter häller du i grädden och låter det
ytterligare koka till lagom tjocklek.

4: Klyfta potatisen och blanda samman med alla det tärnade rot-
sakerna, stek dem därefter i smörad stekpanna tills det blir lagom
mjuka och har en gyllene färg.

5: Montera rätten på varma tallrikar enligt bilden, såsen som en
spegel, rotsakerna över och några skivor av fårfilen på toppen.

Vinförslag:
Amarone
Della valpolicella, Italien 2005

Bon apetité

Inga kommentarer: