MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 19 maj 2009

Stor eller liten...



En kombination av Walt Disney med Charlie och chokladfabriken,
Birgitta Andersson och Teskedsgumman och Filmen vem krympte
mina föräldrar framstår det här som, i chokladfabriken krymptes
faktiskt någon, och teskedsgumman blev ju också liten ibland, och
nu ser det ut till att frugan också har krymt...om det var för att vi
tittade in hos chokladfabrikören, eller besökte den lokala Norska
teskedsgumman med sina fina korgar, eller att hon åt en av det
goda chokladbitar vi förskaffat oss i fabriken vet vi ingenting om
men krympt det har hon. Det smög sig en och annan chokladbit in
i desserten så kanske det var orsaken till krympningen... vem vet!
Hursomhelst här kommer receptet på desserten:

apelsinsorbé och en fruktsallad

1 st Gallia mellon
1 st banan
Några jordgubbar
Saften av en apelsin
Några chokladpraliner ( dessa var apelsinskal som var
överdragna med mörk choklad)
1 st äggvita
½ dl pudersocker

1: Blanda samman äggvitan och sockret och vispa till hårt skum.
Rör ned apelsinsaften i skummet och sätt i frysen att stelna till i
minst 1 timme, rör om då och då. ( Sorbé)

2: Skär melonen i två delar och tag bort fruktkärnan med en sked.
Gröp därefter ur fruktköttet just så mycket att själva melonhalvorna
blir till urholkade skålar.

3: Skär bananen och jordgubbarna i lagom stora bitar, gör likadant
med fruktköttet till melonen, blanda samman och strö eventuellt
lite socker över.

4: Lägg en sked av sorben i melonskålen, skeda över av den skurna
frukten och avsluta med några chokladpraliner eller riven mörk
choklad.

Bon apetité

Inga kommentarer: