lördag 30 maj 2009

Upplev en måltid



"Det blir som man gör det" allt runtomkring maten, attiraljerna
och tillbehören är också de av central betydelse för själva måltids-
upplevelsen, det är med och skapar den helhet som benämns som
en måltidsupplevelse. Dessutom så är det så att bestyren runt
måltiden, iståndsättandet av allt relaterat till själva måltiden,
alltså blommorna, ljussättningen och det andra bords-
dekorationerna är med på att skapa förutsättningen för en god
aptit, i och med att man är med och skapar dessa förutsättningar
så förbereder man sig samtidigt utan att veta om det för en god
måltid, hungerskänslan väcks och sinnet förbereder sig på att få
en njutning, Brillat-Savarin har på ett förträffligt sätt beskrivit
måltidsupplevelsens allra första fas: "Samtidigt som Skaparen
pålägger människan att äta för att upprätthålla livet, inbjuder
han människan till det genom aptiten, och belönar det i och med
njutningen"
. Alltså allting du ställer till med för att göra din måltid
god och njutbar är avgörande för hur du upplever den och hur du
senare också kommer att beskriva den.

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen