MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 22 maj 2009

Våra rotfrukter


Potatis, palsternacka, morot, lök
och en hel del kärlek

Hur många är det som inte känner till dessa rotsaker, knappast
någon, alla har säkert träffat på dem i någon soppa, gryta eller
stuvning och alla har säkert kokat dem både till lust och leda.
Ändå så mycket vi både hatar och älskar dessa rotfrukter så har
det väldigt mycket mera att bjuda på än att bara bli föremål för
tilltugg i en soppa eller gryta, stekta eller kokta. Det har trots
allt bidragit till att både soppan och grytan fått en god smak, och
så har det ju också gett ett ordentligt tillskott av vitaminer till
maten.

För många är dessa enkla rotsaker en vardaglig råvara som man
bara skalar och slänger i lite kokande vatten, en soppa eller i en
gryta, och inget fel i det, men man kan ju trots allt göra så mycket
mera med dem än att bara låta dem slinta ned i grytan eller
soppan.

Förr var det smörstekta morotsskivorna ett måste till slottsteken
och palsternackan en obligatorisk råvara som rostades till både
fisk och kyckling. Och löken den hade med sina aromer, och goda
egenskaper, fått både män och kvinnor att gråta genom
århundraden, och får det ännu idag som är, så någonting genialt
och nytt, innovativt och kärleksfullt bör också kunna skapas ur
dessa fina råvaror även idag, någonting som i sin enkelhet är lika
genuint och klassiskt som det redan existerande.

Hur skulle det vara med att låta dem få en ny rennesans i köket
som måltidens huvudpungt. Tag en lagom mängd morötter,
palsternackor, potatisar och lökar och skär dem i för dig lagom
stora bitar, vänd dem i en god olivolja, skvätta över ½ dl citron-
saft och lite salt och peppar, låt dem gräddas i ugn tills det är
genomstekta och vackert rostfärgade, en rätt som gör vilken
måltid som helst till en festmiddag och dessutom bidrar till
att köksarbetet blir minimalt då alla ingredienserna är samlade
i en och samma form, det skulle jag vilja kalla för en kärleksfull
vänskap rötter emellan.

Bon apetité



Inga kommentarer: