lördag 30 maj 2009

Mitt vardagsrum-uterum, vår matsal...


Ett rum fyllt med grönska, mat, musik och liv är det bästa du kan få. Att äta ute är belagt med både fördomar och fördragsamhet, att äta ute kan betyda så många ting, allt ifrån att äta ute på en restaurang där du inte behöver tänka över någonting själv då allt blir dig serverat enligt önskemål, eller så i din egna trädgård där du dukar upp för en god måltid med grönskan som din kuliss och fåglarna din musik, maten som din egen, det kan inte bli bättre, det är det här jag brukar kalla för vårt egna naturliga vardagsrum eller vår gemensamma matsal, här njuts maten med alla sinnen och det goda smakerna tävlar med vad den vackra naturen har att erbjuda.

Ögat, munnen, magen och sinnet får en måltidsupplevelse som vida överträffar allt annat, att ha en matsal där takhöjden är omätbar och golvytan existerar endast i ens egna fantasi är mer än guld värd. Och oavsett i vilken form du väljer att ätandet skall föregå, om det då är på den lokala restaurangen eller i din egna trädgård så är det ju ändå så att det är inte storleken på rummet som räknas utan det är det där att vara närvarande som trots allt är det viktigaste.

Blanda ihop en sommarsallad, tag en handfull med rukkola, några kvistar vårlök i skivor, 10 st små cherry tomater i halvor, 6 st apelsinklyftor, en gurka i små tärningar, lite grovt skuren dill, lite hyvlad västerbottenost, en deciliter egenhändigt gjord majonnäs med citron och vitlökssmak och ett par rostade brödskivor, samt ett par grillade jätteräkor eller annan havets delikatess på ett stort ovalt fat och du har skapat en måltid med en njutbar eftersmak.


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen