MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 30 maj 2009

vårt uterum, vår matsal...


Ett rum fyllt med grönska, mat, musik och liv är det bästa du kan
få. Att äta ute är belagt med både fördomar och fördragsamhet,
att äta ute kan betyda så många ting, allt ifrån att äta ute på en
restaurang där du inte behöver tänka över någonting själv då allt
blir dig serverat enligt önskemål, eller så i din egna trädgård där
du dukar upp för en god måltid med grönskan som din kuliss och
fåglarna din musik, maten som din egen och livet, det blir förstås
till en stor njutning, det är det här jag brukar kalla för vårt egna
naturliga vardagsrum eller vår gemensamma matsal, här njuts
maten med alla sinnen och det goda smakerna tävlar med vad
den vackra naturen ger för synintryck, ögat, munnen, magen och
sinnet får en måltidsupplevelse som vida överträffar allt annat,
att ha en matsal där takhöjden är omätbar och golvytan existerar
endast i ens egna fantasi är guld värd. Och oavsett i vilken form
du väljer att ätandet skall föregå, om det då är på den lokala
restaurangen eller i din egna trädgård så är det ju ändå så att
det är inte storleken på rummet som räknas utan det är det att
vara tillstädes som trots allt är det viktigaste.


Blanda ihop en sommarsallad, tag en handfull med rukkola, några
kvistar vårlök i skivor, 10 st små cherrytomater i halvor, 6 st
apelsinklyftor, en gurka i små tärningar, lite grovt skuren dill, lite
hyvlad västerbottenost, en deciliter egenhändigt gjord majonäs
med citron och vitlökssmak och ett par rostade brödskivor, samt
ett par grillade jätteräkor eller annan havets delikatess på ett stort
ovalt fat och du har skapat en måltid med en eftersmak av längtan
och tillfredsställelse.


Inga kommentarer: