lördag 13 juni 2009

Dag 1 färden till Røros


Semesterns första dag startar med ett "guldregn" och även om
solen är lite blygsamt tillbakadragen så känns luften både varm
och fuktig. Resan i "den Nordiska smakens tecken har som sitt
första mål att stanna upp i den lilla staden Röros som ingår i
Unescos världsarvslista, staden har kommit på kulturarvslistan
därför att den är en av det få städer i världen som ännu kan visa
upp genuint gamla trähus från 16oo talet.

Kvällens gastronomiska begivenhet blir att stifta bekantskap med
Restaurangen; Värdshuset Røros, känt för sitt genuina och på
lokala råvaror uppbringande kök, det skall bli ett sant nöje att få
njuta av den supé som väntar oss där, få uppleva den gamla och
fina miljön och som sagt få njuta av den lokala maten, men det får
ni vara med om nästa gång, då får ni ett av det lokala recepten.
Tills dess; smaklig måltid till er alla. Nu skall vi gå upp till själva
värdshuset. www.vertshusetroros.no/

bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen