lördag 13 juni 2009

dag 1 Röros, Värdshuset





Ett stort tack till alla på Røros verdshus, och ett speciellt tack till
Kökschefen Mickael Forselius som komponerat rätterna. För de
som inte känner till det kan det nämnas att alla tre rätter har varit
med om att tävla i en tävling här i Norge som gick under namnet:
Smaken av Norge, hans bidrag var bland det bästa och fíck två
pris av tre möjliga så han och värdshuset har all anledning att vara
stoltta. Än en gång tack för sist.

Nu fortsätter resan efter en natts vila uppåt i det Norska
landskapet, var vi landar, det vet vi inte ännu, men att det blir en
plats med en eller annan anknytning till mat är en given sak.

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen