söndag 14 juni 2009

Dag 2, På väg mot Trondheim



Tack Röros för den fina och vackra natur men speciellt och särskilt
för den underbart goda maten och i synnerhet för den speciella
atmosfär som omgivningen presenterar runt omkring.

Själva staden har vuxit upp i gruvdriftens tecken och i utkanten av
den vackra trähusstaden kan man ännu idag se en del av slagg-
högarna torna upp som museala objekt. I den Norska historien om
hur den här staden föddes sägs det att; En renbock föll för skottet
ifrån Hans Aasen och i dödskampen sparkade den mossen bort
från berget och kopparmalmen blottades, och med den blev berg-
staden till.

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen