torsdag 18 juni 2009

Dag 4, i den Norska skärgården





Från Brönnösund går färden vidare i den Norska skärgården till
en av det större holmar som Vegaöarna omges av, Tjötta, det är
en av öarna som nästan sitter ihop med fastlandet, en liten kort
bro förbinder holmen samman med fastlandet och när det är ebb
kan du om du vill gå torrskodd upp på land. Det är också här som
det sju höga 1000 meters topparna bildar formationen " det syv
systrar" som i den Norska sagan hade blivit förstenade.

I det här landskapet och med naturens urkrafter ständigt nära
och påtagliga så är det en given sak att man tar dagen som den
kommer, otroligt nog med en stor nypa tålamod och framförallt
med ett avkopplat lugn som man bara kan förstå efter att själv
ha besökt området. Frågar man lokalbefolkningen om avstånd
i meter eller kilometer till nästa by eller sträckan till ett färje-
fäste får man aldrig ett svar, inte i avstånd i varje fall, däremot
nog hur länge det tar innan man når målet, här har tiden en
större betydelse än själva avståndet i kilometer, egentligen så
är det förståeligt då man aldrig riktigt kan vara säker på hur
vädret är i nästa stund, då det kan uppföra sig så oberäknat
och från att ha varit sol ena minuten kan slå över i full storm
innan man hunnit vända ryggen till. Här har sjöräddnings-
sällskapet alltid en hög beredskap och är färdiga att rycka
ut omedelbart om alarmet går. Lyckligtvis behövde man inte
det den här dagen, utan kunde njuta solstrålarna och den
värmen som svepte över land, det var också dags för områdets
egna nationalrätt: Kungskrabba och Brosmefile, (torskfisk)
med en hummersås. Och med den tackar vi för besöket på en
av Norges absolut vackraste platser.

Bon apetite

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen