fredag 19 juni 2009

Dag 5, Brännt kaffe



När man färdas i den historiska, kulturella, traditionsrika och
framförallt lokala matens fotspår är det inte svårt att ryckas
med i den ivern som man möter bland alla som driver dessa
gårdsbruk, människor med en brinnande entusiasm för de
det håller på med, ett intresse som har en lika brinnande och
stor glöd som den största kålmila.

Då vi färdades på den Helgelandska kustremsan, bland öar
och skär var det ett besök som slog mig med en liten häpnad,
att man dricker kaffe i hela Norden, och också här ute i skär-
gården råder det inget tvivel om, men att man också rostar
kaffet själv hör till en sällsynthet, någonting man inte möter
på varje dag, och i den skalan att platsen här vid Forviks hamn
räknas som världens nordligaste kaffebränneri, skulle nog ingen
ha trott.

Naustloftet ( Fähus) Kafe, här njuter man sitt kaffe, nyrostat,
nymalt och absolut i det färskaste laget, en kopp av den lokalt
produserade kaffen, givetvis är kaffebönorna inte lokala utan
blir dem tillsänt i säckar orostade, därefter tar man hand om
bönorna och rostar dem enligt ett eget koncept som man sedan
som besökare kan sitta och njuta av med havet som utsikt, och
det kan jag lova är en upplevelse man inte vill missa, kaffet det
sprider en doft och aromer runt omkring sig som påminner om
forna dagar då kaffet kokades över öppen eld i en kaffepanna.
Och smaken den går inte att beskrivas den bara måste upplevas.

Tack Forvik, Brönnösund, Tjötta, Torghatten, Horn och alla
andra ställen, och ett speciellt tack till alla gårdsbruk, för deras
gästfrihet och ständiga strävan till att kunna bjuda på det bästa,
gårdsbruksodling, lokal mat och lokala råvaror har en framtid
genom dessa människors otroliga insatts och arbete.

Med ett litet vemod över vetskapen om att det är dags att söka
sig hemmåt lämnar vi den Norska kusten bakom oss och färden
går vidare mot öster, Sverge och det Västerbottniska landskapet.
Där skall vi träffa på en ost som genom sin olyckliga omständighet
och glömska blev till en av Världens kändaste ostar. Men före det
hinner vi också göra ett besök till den vildaste älv som vi här i
Norden kan beskåda och känna av.

Bon apetité

1 kommentar:

Anonym sa...

En riktigt glad midsommar önskar Livsnjutarn & Pärlan. :)



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen