söndag 21 juni 2009

Dag 6, Den Vilda Laxen







Det sägs att ingenting är omöjligt, men när man ser laxens envisa
försök att forsera det sista hindret på vägen, den överväldigande
och kraftfulla forssen "Laxforssen" kan man bara konstatera att
laxen kommer hit men inte längre på sin färd.

Vefsna som har sin början i Mosjöen och flyter längs E6 ned
mot Trofors har på sin färd passerat en hel del mindre byar och
samhällen, den är en av Norges om inte största så vackraste
älvar. Vid laxforssen drar sig älven samman och störtar i ett
öronbedövande muller och en övermäktig styrka ned för ett
fall som trots att det inte är någon större fallhöjd en ca 70 meter
ändå är så kraftigt att marken skälver runt omkring. Det är hit
men inte längre laxen kommer, forssen är alldeles för mäktig
även för den vildaste lax att ta sig igenom, det är också här du
kan se laxen kamp mot naturkrafterna samtidigt som du kan
njuta av kaféets läckerheter och självklart också en bit lax.

Hattfjälldalens Laxsoppa

1 kg laxfile skuret i tärningar
3 st gula lökar skurna i tärningar
6 st potatis i lagom stora bitar
4 st motötter skurna i skivor
1 st rotselleri skuren i små tärningar
1 dl dill finskuren
1 dl persilja finskuren
1 dl creme freche
2 dl grädde
1½ liter vatten eller fiskfond
Salt och peppar
2 msk smör

Häll vattnet i en kastrull, tillsätt rotsakerna och örterna och låt
det småkoka tills rotsakerna blivit lagom mjuka. Då lägger man
i den tärnande fiskfilen och grädden samt låter det koka tills
fisken är genomkokt, dvs, ca 4-5 minuter, därefter tillsätter man
creme frechen och saltar och pepprar efter behag. Till sist
monterar man i smöret och serverar fisksoppan med ett gott
bröd till. Här vid Laxforssen är det också vanligt och brukligt att
servera smält smör ( Skirat) tillsammans med finhackad rå lök
till soppan som var och en själv sedan får tillsätta.

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen