MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 13 juni 2009

Dag 1 Røros, Mikaels multesuppe

"Ein livsnyters dröm"
Förrätt:
Fjällörings confit med Röros römme
och en balsamico-örtkryddad sallad
" Pärlan i det vilda".
Varmrätten:
Rendjursfile A la Röros
Rotsaksbrässé och klyftade fjällpotatisar
"
Efterrätten:

Multesuppe med tjukkmjölkspudding

och söte krydderbrödskrutonger
( Hjortronsoppa med tjockmjölkspudding
och söta kryddbrödskrutonger )

Ingredienser:

200 g hjortron
100 g socker
1 dl vatten
½ dl vitvin
1 st stjärnanis
1 st kanelstång
2 st nejlike frön

65 g socker
3 dl visp grädde
1 st vaniljestång
2 dl Tjockmjölk från Röros *
2 st gelatin plattor
100 g kryddbröd från Galåvolden gård, i tärningar *
40 g Röros smör *

Smält 100 g socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll i vatten, vitvin, stjärnanis, kanel och nejlika och låt det koka upp.

Tillsätt hjortronen och låt det koka ihop i ca. 5 minuter. Lyft upp hjortronen och låt dem rinna av. Ta bort kryddorna. Koka ihop lagen till passlig konsistens. Passera hjortronen igenom en sil och rör dem ner i lagen.

Lägg 65 g socker i en kastrull, tillsätt grädden och vaniljestången och låt det koka ihop tills sockret har löst seg upp. Dra kastrullen ifrån värmen og piska in Tjockmjölken. Smält gelatinen i lite kokande vatten och rör den in. Fördela allt i engangs formar och låt stå kyligt i ca. 1 timme tills puddingen styvnat.

Bryn smör i en panna och stek brödtärningarna gyllene. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Anrätta puddingen i en djup tallrik och häll soppan runtomkring och lägg på brödkrutonger.

Den supén vi genomlevde här på Röros Värdshus kan inte beskrivas som någonting annat än en verklig måltidsupplevelse, för det förstas så gav den en smak av det lokala och för det andra så bekräftade den det som en riktig måltidsupplevelse bygger på, nämligen, genuiteten, etiken, moralen, filosofin och tankarna omkring själva måltidsupplevelsen, den var allt igenom godkänd, just därför att filosofin runt upplevelsen bygger på det tre enklaste ting, maten, servicen och själva omgivningen, och har man vägarna förbi Röros i mellersta Norge är ett besök till denna restaurang och hotell ett givet måste, det är inte bara det kulturhistoriska byggnaderna som har en förnimbar känsla av tradition att berätta för en, även maten har i allra högsta grad en kulturell bakgrund och framförallt en jordnära förankring till platsen, den är lokal ända ut i fingerspetsarna, och det tackar jag särskilt för. Resan kan fortsätta med gott mod.

Bon apetité

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härliga bilder, och vilka vackra namn dom har på sina rätter!! ;) //Livsnjutarn & Pärlan

Christian Tikkanen sa...

Jo ni bilderna talar sitt egna språk och maten den kan jag intyga är så genuin och lokal som det går att få.
Förrätten ur Gauldalsforssen, varmrätten från trakten intill och efterrätten bara 5 km ifrån värdshuset, snacka om lokala råvaror. Tänk då allt folk skulle lära sig att uppskatta det som finns i den egna trakten eller på den egna bakgården hur mycket intressant och dyrbart man skulle kunna hitta.