torsdag 11 juni 2009

Resan startar i Oslo.

Lammstek på sitt bästa
Dag 1 start i Oslo.

Rätten som får representera Oslo blir för min del den alltid lika
goda lammsteken, den är liksom en slags signatur över ett Oslo
som återspeglar en gammal tradition med fårbete, ullförädling
och fårskötsel, och även om det är en hel norsk angelägenhet att
sköta får så kan jag inte komma ifrån att en av det bästa rätterna
på lamm kommer faktiskt från huvudstaden Oslo, för det första
så är den så enkel och för det andra så är den lite speciell då Kaffe
ingår i själva receptet.

Ingredienserna:

1 st lammlår, ca 2 kg
1 bunt persilja
100 g smör
4 msk senap
2 st vitlöksklyftor
2 tsk salt
Lite peppar
1 stor kopp kaffe med socker och grädde

1: Skala vitlöken och skär dem i tunna strimlor. Hacka persiljan
och blanda den samman med häften av smöret.
2: Laga små hack i lammköttet med en spetsig kniv och tryck in
vitlöken och persiljesmöret, gnid in steken med resten av
blandningen.
3: Salta och peppra lammsteken lätt, därefter penslar du på
senapen, se till att hela steken blir täckt av senap.
4: Lägg steken i en långpanna och fördela resten av smöret i små
klickar ut över köttet.
5: Sätt steken i ugnen på 175 graders värme i ett par timmar, vill
man ha den mera rosastekt låter man den stå i ugnen 1-1½ timme.
6: Tag steken ur långpannan och låt den vila, häll den kokande
kaffen i långpannan och låt det puttra en stund tills det kokat ihop
en del.
7: Passa på att få med den spröda senapsskorpan när du skär upp
köttet då det är så gott, servera sedan med kokt potatis och en
härlig ratatouilla på cherrytomater, morötter, kålrot och rödlök.

Resan fortsätter nu norrut och vi färdas igenom historiskt kända
områden som tex; Eidsvoll, staden där man med enighet svor
eden att stå samman för sin Kung och sitt Fosterland, man var
överens om att man skulle, som det sades; Stå eniga och tru tills
Dovre faller,
mao; så skulle man inte ge sig förren Dovrefjäll
fallit till marken, dvs, alldrig.
Resan fortsätter sedan till Röros, staden som är skyddad och
ingår i Unescos världsarvslista. Där blir det en upplevelse med
" tjuckmjölkspudding",
en efterrätt med en gammal tradition och
historia. Vi ses.


Bon apetité


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen