onsdag 3 juni 2009

Söndagssteken





Husmanskost när den är som bäst, 1,8 kg rostbiff gniden i salt
och peppar, lagd i en långpanna med några smörklickar över
sig samt en del halverade lökar och morötter som får ge smak
till själva skyn, den tas tillvara för såsen senare. Steken låter
du stekas i ugnen på 155 grader i ca 1½-2 timmar och öser
den några gånger under denna tid. Under tiden skalar du några
rödbetor, morötter, palsternackor och lökar, skär dem i mindre
bitar, så tar du några små blomkålsbuketter och blandar allting
samman, steker i lite god oliovolja och flyttar dem därefter upp
på ett ungsfat och eftersteker dem i ugnen vackert genomstekta
och gyllene. Servera med kokt potatis och en skysås.

Såsen gör du på följande vis: Sila och ta tillvara skyn som kommit
från rostbiffen i långpannan, häll den i en kastrull och tillsätt lite
tjock grädder, låt den koka ihop till lagom simmighet, smaka av
och om det behövs saltar och peppra du den lätt.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen