måndag 15 juni 2009

Dag 3 "Det sju systrarna" Vegaöarna







Väl framme i Brönnösund, området där den unika skärgården med
sina kobbar och skär bildar en enhet som går under namnet Vega-
öarna kan vi konstatera att vi inte alls är allena om att besöka
området, Norges mest kända kryssning: Hurtigrutten, som färdas
längs hela den Norska kusten från Oslo i söder till Kirkenes i Norr
gör sig en avstickare in till Brönnösund.

Det har blivit sagt att det finns tre stycken obligatoriska färdmål
för en Norge visit, man bör ha sett och fått uppleva "Prekestolen"
i Stavanger, Fjällbanan i Bergen och Torghatten i Brönnösund.
Torghatten i Brönnösund är ett fjäll som bokstavligen har ett hål
rätt i genom fjället, ett gigantiskt hål som ser ut som om en stor
kanonkula skulle ha genomborrat det.

En gammal sägen låter berätta att det fanns två stycken kungar
i Hågoland, kung Vågekallen och Sulitjelmakungen och bägge två
hade sina sorger, Vågekallen sin olydiga son "Hästmannen" och
Sulitjelmakungen sina sju vilda döttrar. " Hästmannen ser en dag
det sju döttrarna bada i vattnet och en endaste blick väcker hans
åtrå och han bestämmer sig för att rida ut i natten i full rustning.
Döttrarna får syn på en skapning i full rustning kommande
rusande mot dem och tar till flykten för att komma undan och i
säkerhet men tyvärr orkar de inte helt fram så det bestämmer
sig för att kasta sig ut över stupet, i det samma ögonblicket ser
Kungarnas trollkarl "Sömnakungen" de sju systranas sista flyckt
och Hästemannens vilda ritt och hur Vågekallen spänner en båge
för att avfyra en pil mot händelsen och han kastar sin trollhatt
mot pilen, den genomborrar hatten och med ens blir allting till
sten, det berättar sagan och kanske det är så att det är därför
man kan se " det sju systrarna" bilda en bergskedja av sju större
toppar på en av öarna strax utanför själva Torghatten fjäll. Fjället
har givetvis en mera geologisk förklaring på varför den är ihålig.
Det är nämligen en erosion från den senaste istiden som är upphov
till formationen, och igenom det stora hålet kan du se en del av det
många öar som hör till Unescos världsarvslista: Vegaöarna.

Bon Apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen