fredag 17 juli 2009

Blåbären bakom stugan

Blåbärspaj med vaniljeglass
och smultron

Ska vi tala om kortrest och lokal mat så finns det inget som slår en
god blåbärspaj, för det första så är bären så lokala som det går an
att få dem, en del har dem bakom stugknuten åter andra en lite
längre bit bort från den egna tomten, ändå inte längre bort än att
man behöver göra någon större affär av det. Och för det andra så
är det egenhändigt plockade, vilket gör pajen ännu mera smak-
fullare och framförallt värdefullare just för att man lagt ner så
mycket egen tid och energi på att skaffa fram dessa goda bär, och
så är det dessutom fulla av antioxidanter och andra goda ämnen
som kroppen din behöver, så det är verkligen mödan värda att
plockas upp.

Själv har jag alltid tyckt att bärplockande är en trist och
tidsödande sysselsättning främst för att bären är så små att
det tar en evighet innan muggen blivit fylld, och så krävs det en
stor portion tålamod att arbeta sig fram i blåbärsriset tillsammans
med alla det miljontals myggorna som omger en. Men när man
sedan i slutändan sitter och njuter den egna blåbärspajen med en
lagom portion vaniljglass så är både myggorna och den trista
känslan endast små bagateller man fort glömmer bort och i själva
verket så är myggsticken bara en bekräftelse på att bären är
egenhändigt och omsorgsfullt plockade, så sist och slutligen är det
bara ett stort nöje att kunna plocka dem själv även om det är små
och inte fyller upp muggen lika fort som en fotboll....det smakar ju
trots allt gudomligt gott i en paj, en lokal blåbärspaj var helst
bären plockats och pajen lagats, inte sant !

Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen