MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

måndag 27 juli 2009

Kantarellstuvning


Gott folk ta för er av vad naturen har att bjuda på, kantarellerna
har börjat stiga upp ur mossen, ut och leta efter dem det poppar
upp lite här och där nu. Det inbjuder till en gastronomisk fest av
det sällare laget.

Kantarellstuvning

1 liter gula kantareller
3 st charlottenlökar
2 dl tjock grädde
salt och peppar


Putsa och hacka kantarellerna och löken i lagom stora bitar. Värm
upp stekpannan och stek svampen och löken gyllenbrun i lite
smör. Salta och peppra och häll sedan grädden över, låt koka ihop
till lagom tjocklek. Servera på rostat bröd. Och minns att:

-"En god sås reder sig själv"-

Bon apetité

2 kommentarer:

stephan sa...

Håller just på med en kantarell-quiche, när jag kollade in din sida. Vi tycks ha gott om kantareller överallt nu! :)

Christian Tikkanen sa...

Jo du de formligen poppar upp i mossen, lycka till med quichen. eller den är väl uppäten vid det här laget.